Coret Genealogie

Coret Genealogie

Onderzoek

De complete stamboom online!
Switch to English
Inloggen

Een Spaanse Coret tak

Al voor 1600 woonde de familie Coret in Badalona. Zij waren boeren en vissers tot aan het eind van de negentiende eeuw, toen Andrés Coret Maristany, op gezag van zijn familielid Eduardo Maristany deelnam aan de bouw van de tunnels van Argentera en uiteindelijk een bouwbedrijf had.

Zijn zoon Juan was de eerste arts van de familie. Hij rondde zijn studie in het jaar 1903 af. Met zijn sjees en zijn jacquet legde hij bezoeken af in Badalona en omgeving. Aan de onderkant van de panden van zijn jacquet zat een zak waarin hij een vulpen en inktpot droeg.

In 1930 studeerde mijn vader Andrés af, maar ongelukkigerwijs kwam in 1938 vermoedelijk een einde aan zijn leven, daar hij als luitenant-arts als vermist persoon werd beschouwd. Hij hoorde bij bataljon 491, gemengde brigade 123, divisie 27.

Ik heb mijn opleiding gevolgd bij de Orde der Piaristen van de Diputació en voelde me aangetrokken tot de medicijnen en de oogheelkunde. Ik werd in dit opzicht begeleid en beschermd door mijn oom dr. Antonio Vila-Coro, die destijds één van de koplopers was op het gebied van oogheelkunde in Barcelona. Dagelijks bezocht ik, naast mijn studie, 's ochtends de Oogheelkundedienst van het Ziekenhuis van het Rode Kruis en 's middags de privé-praktijk van mijn oom.

Mijn eerste baan als oogarts kreeg ik in 1959 in het ziekenhuis Hospital de Olesa de Montserrat. Daar werkte ik twee zondagen per maand van 9 uur 's ochtends tot 9 uur 's avonds. Ik verdiende 1.500 pta. per maand, betaalde zelf de reis en het eten en ik heb nog steeds patiënten, haast vrienden, uit die tijd overgehouden.

's Ochtends werkte ik zonder inkomsten, alleen om te leren en praktijkervaring op te doen, in het Ziekenhuis van het Rode Kruis, daarna in het Hospital del Sagrado Corazón en, ten slotte, in het Gemeenteziekenhuis van Badalona. 's Middags had ik mijn eigen privé-praktijk in Badalona.

Vanwege verschillende problemen die ik heb gehad om in Badalona te opereren, ben ik begonnen te werken in de Karmelietenkliniek van Barcelona, en ben ik tegelijkertijd begonnen met de cataractchirurgie aan de hand van phaco-emulsificatie.

Het werk en het geloof in de techniek zorgden ervoor dat de phaco-emulsificatie het beste systeem is geworden om cataract te behandelen en mijn collega en vriend dr. Soler Sala en ik hebben samen het eerste Spaanse boek over deze techniek geschreven.

Ik heb door heel Spanje gereisd, heb cursussen gegeven en live geopereerd. Tezelfdertijd verbeterde de phaco-emulsificatie duidelijk totdat het de prachtige techniek werd die het thans is.

In 1992 begon ik myopie met excimer-laser te behandelen. Ik moet erkennen dat er maar weinig patiënten waren die deze behandeling accepteerden en financieel was het een groot fiasco, maar langzaamaan en gezien de goede resultaten kreeg de excimer-laser de overhand en steeg het aantal gevallen snel.

Zowel vanwege het succes van de chirurgie met phaco-emulsificatie als die van de myopie, maar bovenal dankzij de vastberaden en volhardende incorporatie van mijn zoon Andrés, die zijn studie en zijn co-assistentschap afrondde, groeide het aantal patiënten en werden de gebouwen van de Karmelietenkliniek te klein, waardoor het nodig was op zoek te gaan naar een nieuw lokaal. In de Av. Diagonal, 632 bevond zich het oude hoofdkantoor van Gran Tibidabo, dat wij na lang twijfelen hebben gekocht en aangepast voor onze activiteit.

In het jaar 1999 begonnen we in onze nieuwe vestiging te werken, waar wij u één van de beste klinieken van Europa kunnen bieden met de meest geavanceerde technologie en de meest geconsolideerde ervaring.

Dr. Andrés Coret Novoa


Juan Coret Ambrós
University of Barcelona 1903


Andrés Coret Palay
University of Barcelona 1930


Andrés Coret Novoa
University of Barcelona 1959Andrés Coret Moreno
University of Barcelona 1991
Bron

Geschiedenis van de familie Coret (Institut Oftalmològic de Barcelona).

NetStat